Mångsidig produktion av plastprodukter

GGVV är en förkortning av de fyra kommunerna Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo. Detta företagstäta område i Småland är mer känt som Gnosjöregionen.

Välkommen att gå vidare till Gnosjöregionen, Sveriges tätaste industriområde.

Gå vidare till Gnosjöregionen »


Läs mer om

Gislaveds kommun Gnosjö kommun Vaggeryds kommun Värnamo kommun

Plastprodukter Legotillverkning

(Startsidan)


Plast är ett av våra mest användbara, formbara och mångsidiga material och dagligen använder vi alla plastprodukter i våra hem och arbeten utan att ens tänka på det. Materialet är en så självklar del av vår moderna livsstil att vi sällan tänker på hur mycket finurlig teknik som ligger bakom framställningen av dessa tåliga produkter. Plast är både billigt, slitstarkt och lättbearbetat, och på svenska industriverkstäder används dagligen en mängd moderna tekniker och lösningar för att på bästa sätt ta tillvara plastens alla olika egenskaper och skapa alla de produkter vi så väl behöver, snabbt, billigt och säkert.

Vart används plastprodukter?
Plast används för att framställa en mängd komponenter och produkter, och kan se så olika ut beroende på sorts plast samt design och tillverkningssätt att man inte alltid ens vet att det är plast. Det mest uppenbara exemplet på populära plastprodukter är köksartiklar såsom skålar, stekspadar och durkslag men även i många köks-och hushållskaskiner döljer sig platsdetaljer. Plast kan kombineras med andra material och manipuleras i det oändliga vilket gör att man kan ta fram plast av mycket olika form och konsistens, för mycket olika syften. Därmed kan plast användas till allt från mjuk isolering för en glasburk till stenhårda inredningsdetaljer i en bil. Båda dessa och allt mittemellan kan tas fram med olika dagens teknik.

Termoplaster ofta bästa alternativet
Plast är alltså en mycket allmän och övergripande term för ett ämne som kan brytas ner i många undergruper. Olika plaster besitter olika kvalitéer som är relevanta för olika typer av produkter. Men en av de absolut vanligaste plasterna som används inom svensk plastproduktion är så kallade termoplaster, och detta är av flera anledningar. Dels är dessa återanvändbara och då plaster tyvärr står för en hel del nedskräpning av land och hav så är det viktigt att utnyttja gammal plast i så stor utsträckning som möjligt vid nyproduktion. Anledningen till att termoplasten är återanvändbar har att göra med ytterligare en av dess kvalitéer, nämligen det faktum att den kan smältas många gånger om utan att sprickor eller andra svagheter uppstår hos den färdiga plastprodukten.

Olika tekniker
Det finns numera flera smarta och kostnadseffektiva metoder för att ta fram plastprodukter och två av de vanligaste är formsprutning och formblåsning. Formsprutning funkar som så att ett granulat av plasten man ska använda först smälts ner och hålls på en temperatur runt två-eller trehundra grader under hela processen så att det inte finns risk att plasten stelnar mitt i. Den smälta massan matas sedan in i en form som kyls ner, och när plasten är stelnad öppnas formen och ut kan man plocka en färdig produkt eller komponent. Formblåsning används när man vill skapa produkter såsom plastflaskor eller plastcylindrar, och med denna teknik arbetar man med gaser för att trycka ut en formad plastkropp och göra den ihålig.